Spørgsmål og svar

Hvad siger bibelen om poker?

Spørgsmål:

Hej.

Hvad siger min bibel egentlig om det at spille (poker)? Spørger jeg i omgangskredsen synes jeg at jeg får svar efter om folk selv kan lide at spille eller ikke.

Jeg har spillet poker i et års tid nu. Det foregår i en registreret klub med ordnede forhold, og penge ind- og udbetaling foregår via 3. part og aldrig i løbet af spilleaftenen (alt foregår via bankoverførsler). Det koster 300,- at spille, og det er ikke muligt at bruge mere end det på et spil (der er 2 spil om måneden). Så jeg er egentlig ikke bekymret for at ende i ludomani, eller at lede andre i fordærv, for jeg mener at forholdene er så det ikke er muligt. Men jeg er nu stadig i tvivl om hvad Far siger til det. Jeg har bedt over det for at få svar, men synes ikke at kunne høre noget - men så igen, jeg er jo kommet hertil, så det kan være jeg får svaret nu?

Men nu hvor jeg sidder og skriver det begynder jeg at frygte for svaret - Jeg finder jo utrolig stor glæde ved at mødes med andre om et utroligt spændende og hyggeligt spil, hvor det for mit eget vedkommende bestemt ikke er pengepræmien der driver værket, men mere samværet, taktikken og hyggen ved bordet. Jeg synes jo det er en billig aften i byen, og jeg får lov at møde nye mennesker i ny og næ, som er lette at komme i snak med - vi har jo i hvert fald en enkelt ting til fælles.

De venligste hilsener fra Rune.


Svar:

Hej Rune.

Bibelen nævner naturligvis ikke noget om poker, da poker ikke var opfundet, da Bibelen blev til. Men det jeg hører dig spørge om, går mere på, om det er ok at bruge tid på spil på sådan en måde? Og måske endnu mere, er det ok, at spille om penge?

Først ønsker jeg at sige, at jeg ikke kan finde noget sted i Bibelen, der principielt taler imod hverken at bruge tid på spil - og heller ikke på at spille om penge. Men dér, hvor bibelen måske alligevel siger en smule om poker - er hvor den taler om vores forhold til penge. Og også hvor den taler om kødets lyst.

Først om penge. Du siger selv, at din motivation ikke er pengegevinsten, så gælder dette måske ikke dig. Men årsagen til, at man i en del kristne kredse i mange år har opfordret folk til at tage afstand fra kortspil - særligt spil, der havde med penge at gøre - var at folk blev afhængige af det, og spillede sig ud af hus og hjem. Nogle gik endda så vidt, at man begyndte generelt at kalde kortspil for synd - men dét er der altså intet bibelsk belæg for. Til gengæld opfordres vi i bibelen til at leve ansvarligt, og til at tage vare på det, som vi hver især har fået betroet. Det kan dreje sig om penge, tid, vores krop, vores familie osv.

Dernæst det der med kødets lyst. Vi advares gentagne gange imod, at give efter for kødets lyster. Det betyder ikke, at det er forkert at nyde noget - men det betyder, at vi ikke må lade ting tage den plads, som rettelig tilhører Gud. Spørgs¨ålet bliver altså: hvilken plads har poker i dit liv? Er det en hyggelig hobby, en tidsfordriv som du nyder med gode venner? Eller er det dét, som du indretter dit liv efter? Dette er naturligvis sat på spidsen, men jeg håber du forstår pointen.

Svaret bliver altså, at Bibelen egentlig intet siger om poker og gambling som sådan. Men det må aldrig tage den plads, som kun Gud bør have i vores hjerte. Og så handler det naturligvis ikke længere kun om poker, men også om TV, alkohol, familie, fodbold osv.