mandag den 11. maj 2015
Præsteuniform - del 1

Præsteuniform: Skal? Skal ikke? Hvad tænker du er det fedeste - en præst i uniform eller bare en i helt alm. hverdagstøj (el. evt. en blanding/mellemting)?

Ret tidligt i kirkehistorien begyndte præster at gå i uniform. En del af præsteklæderne har mest rituel og liturgisk betydning (fx alba, stolaer og messehageler) - men noget af det er også en egentlig uniform. Eller sådan var det i hvert fald tidligere. Den sorte præstekjole, som folkekirkens præster bruger (og en del frimenighedspræster har hængende i skabet) er en egentlig arbejdsuniform. I gamle dage var det tøj man gik i som præst, ikke kun ved gudstjenelige handlinger, men også gerne på gaden. I dag er det mest ved kirkelige handlinger, at den bruges. Der findes andre kirkelige traditioner end den lutherske, hvor præster stadigvæk ofte går med uniform i hverdagen, fx den romerske, den øst-katolske, nogle anglikanere osv. Enkelte lutherske præster har også en dagligdagsuniform - da er det ofte en præsteskjorte. Dvs. en sort eller grå skorte med en tydelig hvid præsteflip.

Da jeg lige var begyndt som præst, havde jeg ofte min præsteskjorte på, når jeg var til samtaler, ude at prædike osv. Baggrunden var, at jeg var meget ydmyg over for den nye tjeneste, jeg stod i, og havde det lidt lettere med opgaven, hvis jeg ikke tænkte, at det handlede om mig - men om "præsten". Det var "præsten", der kom på besøg - ikke Jón. Det var "præsten", der prædikede, sygesalvede, var skriftefader osv. Jeg brugte uniformen som et værn for menigheden og for at beskytte mig selv. Det gør jeg ikke længere. Jeg ved ikke helt hvorfor. Måske er "præsten" og Jón efterhånden så sammenvævede, at de ikke længere kan adskilles alligevel? :-) Måske er jeg bare mere tryg i opgaven? I hvert fald tror jeg selv i dag, at uniformen ofte var med til at lægge større afstand til folk, end den var en forbedring af situationen. Men jeg ved det faktisk ikke helt...

Hvad tænker I? Bør præster gå mere i uniform? Eller er det fuldstændig åndsvagt og meningsløst? Gavner det med uniform? Eller det lettere at tale med en uniformeret præst end en præst i alm. hverdagstøj?

Anne sagde..
Jeg tror egentlig, at jeg efterhånden er så vant til at se præster i "uniform", at det føles helt naturligt.

Men jeg har bestemt ikke noget behov for den. Præstekjolen med kraven forstår jeg ikke helt; især kraven som mest af alt synes fjollet. Jeg tænker, at det kunne gøres billigere og måske også lidt mere som almindeligt tøj/mere moderne. F.eks. bare den hvide et-eller-andet, som kan sidde i skjortekraven.

Det gode ved "uniformen" kan være, at den markerer, hvornår en præst agerer som præst og hvornår denne agerer som privatperson. Altså f.eks. i forhold til hvornår tavshedspligten er gældende, og hvornår det i stedet er almindelig samtale.
Derudover kan tøjet - uanset hvilken slags uniform - være med til at gøre gudstjenesten mere højtidelig, hvilket kan være med at understrege mange aspekter ved gudstjenesten.
11-05-15 21:23
Kartin sagde..
Just because it is not biblical, i would like to see a priest, not wear his uniform in church. Just to see how the people would react. I don´t mind the uniform, but i do mind the religious/tradition part of it. People think to much about the religious/tradition part of it all, that they sometimes forget Jesus. Jesus was not religious. So when thing change, like the uniform, but the word is the same, people sometimes can´t get pas it and only think about the uniform. We should look like this and this. I say, why not do other things, change things, but not change the word. Only the way we preach it. I am so afraid of religion/traditions. Traditions are man made. So when people are different, can the "Religious" people accept, those who are different, but still are Godly people? Or do they only think about their religion/tradition? :) So i say, why not show people that we are all alike. No one it better then the other. We are different, but we who believe in Jesus Christ, are all God´s children. Sometime i think people are religious, but not believers. I am not judging, i am not, but that is what i think and sometimes see and hear. Jesus says that we should not judge, but we need to be fruit inspectors ;) how els can we remind our brothers and sister in love, that they might be going on the wrong path? Fruit-Inspectors :)
11-05-15 23:14